Hvordan fungerer Flexi-T?

Kobberet på Flexi-T-spiralen frigjør spormengder i umiddelbar nærhet, noe som fører til at sædceller mister mobilitet (slik at sædceller ikke kan bevege seg mot egget) og forhindrer befruktning. I de usannsynlige tilfellene der et egg befruktes, forhindrer kobberet på Flexi-T i tillegg det befruktede egget fra å implanteres i livmorveggen. Som et resultat er denne spiralen også et utmerket alternativ for dagen derpå ved utilsiktede tilfeller (den kan anvendes opp til 5 dager etter det ubeskyttede samleiet. Innenfor denne tidsrammen er den enda mer effektiv enn en ”angrepille”). Denne doble effekten starter umiddelbart etter at Flexi-T har blitt satt inn.

Hvorfor Flexi- T?

Hvorfor bør jeg velge en Flexi-T istedenfor for andre prevensjonsmetoder? Dette er en personlig beslutning som bare du kan ta. Vedlagt video viser deg fordelene med Flexi-T sammenlignet med andre prevensjonsmetoder, slik at du enkelt kan velge det som passer best for deg.

 

Flexi-T brosjyre

Se brosjyren her

Sette inn en Flexi-T

Innsetting av Flexi-T-spiral er enkelt å ordne hos fastlegen eller gynekologen. Hvis legen har ultralydutstyr, er det ikke nødvendig med en undersøkelse først. Hele seansen varer ca. 20 minutter. Innsettingen i seg selv tar ikke mer enn 5 minutter.

Flexi-T er svært brukervennlig for leger, som for kvinnene som bruker den. Den bruker et enkelt system med lett innføring, og har et tynt, fleksibelt innføringsrør på bare 3,5 mm i diameter.
Siden innføringsrøret er smalere enn for andre spiraler, forårsaker innsetting knapt noe ubehag.

Ideelt sett bør du ta to paracetamoltabletter eller en ibuprofentablett én time før prosedyren, slik at legemiddelet kan begynne å virke på forhånd. Du kan om nødvendig også be om lokalbedøvelse i form av 1 cc lidokain.

vis mer

Ideelt sett bør Flexi-T settes inn under menstruasjonen, når risikoen for graviditet er minimal, innsetting er lettere, og ytterligere blodtap kan unngås.

Du ligger i tilbakelent posisjon i en undersøkelsesstol eller på et bord. Hvis ultralydutstyr er tilgjengelig, utføres en intern ultralydundersøkelse for å kontrollere livmorens posisjon og størrelse. I så fall er det ikke nødvendig med en underlivsundersøkelse. Hvis det ikke er mulig å utføre en ultralydundersøkelse, er det nødvendig med en underlivsundersøkelse. En underlivsundersøkelse anses generelt som noe mer utfordrende enn en ultralydundersøkelse.

En enhet kjent som et spekulum, settes inn i skjeden slik at legen skal kunne se åpningen til livmorhalsen. En probe brukes til å bekrefte livmorens dybde og vinkel. Innføringsrøret som inneholder Flexi-T, settes inn. Deretter trekkes innføringsrøret tilbake. Den blå strengen som er festet til spiralen, klippes til riktig lengde. Hvis ultralydutstyr er tilgjengelig, utføres en ultralydundersøkelse for å bekrefte at spiralen er posisjonert riktig. Du trenger ikke å sjekke strengen selv. Hvis du vil, kan du ta en titt på livmoren din på ultralyddisplayet. Da kan du se selv at spiralen ble satt inn riktig.

vis mindre

Legebekreftelse

Det anbefales at legen sjekker tilstedeværelsen og riktig plassering av spiralen etter den første syklusen og etter ca. 6 måneder. Selv om egenundersøkelse i begrenset grad er mulig, kan det hende at den ikke gir riktig informasjon. Ta derfor kontakt med legen hvis du er i tvil om spiralen er i riktig posisjon.

Viktig

Hvis du bruker medisiner, spesielt, antikoagulantlegemiddel (blodfortynnende) må du informere legen din før spiralen settes inn. Hvis du behandles med elektroterapi eller radioterapi, må du informere legen om at du bruker en kobberspiral.

Mulige bivirkninger

 

  •   Abdominale smerter og kramper
  •   Lengre og/eller kraftigere menstruasjon etter innsetting
  •   Sporblødninger i løpet av menstruasjonssyklusen, som bør avta over tid
  •   Kobberallergi (sjeldent, informer alltid legen hvis du er allergisk)
  •   En ekstrem liten sjanse for perforering av livmor
Ikke bruk Flexi-T og ikke få denne typen spiral satt inn ved

 

  •   Graviditet
  •   Infeksjon i livmor eller livmorhals ( inkludert pelvisk inflammatorisk sykdom)
  •   Blødning av ukjent opprinnelse
  •   Polypper eller fibroids (myoma) inne i livmoren
  •   Mulighet for ektopisk graviditet
  •   Misdannelse i livmor eller livmorhals
  •   Kreft i livmoren
  •   Kobberallergi
  •   Anemi
  •   For liten livmor
Fjerne spiralen

Du må få spiralen fjernet etter 5 år, eller om du vil prøve å bli gravid. Fjerning er enkelt og relativt smertefritt. Legen bruker en spesialtang for å få tak i enden av den korte strengen som henger ut av livmorhalsen. Når strengen trekkes i, foldes den fleksible spiralen seg sammen, og den kan enkelt fjernes. Denne prosedyren tar noen få sekunder. Så snart spiralen er fjernet, er du umiddelbart fruktbar igjen. Hvis du ønsker å få en ny spiral satt inn etter at det har gått fem år, blir den gamle spiralen fjernet først. Den nye spiralen kan settes inn umiddelbart etter.